Някои наши проекти

КОНТАКТИ

Удобните, практични и функционално разпределени кухни и трапезарии могат да ви накарат да се насладите искрено на времето си прекарано в тях. Все по-разпространено в съвременния дом е сливането на кухнята и трапезарията с цел ефективно използване на пространството. Впечатление правят добре организираните помещения, които притежават определен заряд и харизма, излъчвайки спокойствие, уют и жизнена енергия.
Просторните и балансирано разпределени помещения ни предразполагат да се чувстваме комфортно и уютно. Белият фон е все по-предпочитан за интериора на кухни, трапезарии и всекидневни, заради свежестта и чистотата, с които се асоциира. Той оптически уголемява стаята и създава усещане за повече светлина. Същевременно се съчетава добре с различни стилове и цветове.
В днешно време масовото жилище е най-често апартамент, който не разполага с достатъчно площ, заради което трапезарията обикновено е оформена или в кухнята, или в дневната. Тенденцията през последните години е да се оформя мултифункционална дневна зона, която включва трапезария и кухненски бокс.
Доста практично и често срещано решение е обособяването на трапезария в кухнята. Ако кухнята е достатъчно голяма, не се налагат много промени. Ако обаче не е така, обикновено към нея се приобщава терасата. Вариантите са два – или терасата става място за готвене, или се приобщава към кухнята и се оформя кокетна мини трапезария.
Освен, че това решение е практично, то е и удобно. Кухнята е на една ръка разстояние и когато подреждате масата, приборите за хранене са на близко и удобно място. Няма да е необходимо да ходите да ги взимате от друго помещение.

 

Другият вариант е трапезарията да бъде обособена в дневната. Там също може да се наложи да се приобщи терасата, ако дневната не е много голяма. В този случай се губи плюсът на близката кухня и лесното и бързо сервиране и отсервиране, но пък в дневната е телевизорът. Макар и да не се препоръчва, докато хапвате може да гледате нещо интересно. Или да се наслаждавате на топлината от камината.
Много често, когато жилището е по-малко и няма обособен офис или кът за работа, трапезарията е чудесно решение. Така че тя всъщност е едно наистина мултифункционално място – за хранене, за забавление с близките, за работа. И при проектирането й трябва да се помисли внимателно за какво точно ще се използва.